Studiul profilelor termodinamice in regim izocoric pentru cele mai importante substanțe crioprotectante
Perioada: 2020-2022
Finanțator: Ministry of Education, Research and Youth/UEFISCDI, Nr. Contract:PN-III-P4-P2-ID-PCE-2020-1706
Responsabil de proiect: Prof. dr. ing. habil. NĂSTASE Gabriel
În ultimii ani, utilizarea crioconservarii cu volum constant (izocor) în medicină și biotehnologie a captat mai multă atenție din partea comunității de cercetare, iar acum există un interes din ce în ce mai mare pentru utilizarea acestei noi tehnologii. S-a stabilit că termodinamica înghețului izocor este diferită de cea a înghețului izobar (presiune constantă). Acest studiu oferă cercetătorilor din domeniu rezultate experimentale pentru diferite compoziții de crioprotectori utilizați în mod obișnuit în crioconservarea izobară, în ceea ce privește corelația temperatură-presiune-concentrație molară. De asemenea, dezvăluie date termodinamice izocorice experimentale pentru următorii crioprotectori, utilizați în mod obișnuit în crioconservarea izobară: glucoză, glicerină, dimetil sulfoxid, trehaloză, etilen glicol, dietilen glicol și Custodiol®. În prezent, datele privind corelația presiune-temperatura într-un sistem izocor de crioprotectori utilizați în crioconservarea izobară nu sunt disponibile. Noile noastre rezultate experimentale indică faptul că concentrațiile studiate pentru fiecare dintre CPA-uri scad și extind intervalul de temperaturi în care poate fi practicată în siguranță crioconservarea prin înghețare izocoră. Considerăm că aceste experimente vor ajuta cercetătorii să dezvolte noi protocoale izocorie de crioconservare.